twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Command & Conquer - Tiberium Wars könyvismertető

Abydos 2010.07.21. 13:19

Előljáróban annyit, hogy én mindig is tudtam: Noha az első a rangsorban a mindenkori Star Wars, az első könyv amit ki fogok olvasni önszántamból az a Tiberium Wars lesz! Így is történt, túl vagyok életem első önkéntes könyvolvasásán, ami még számomra is meglepő, évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ez valaha is bekövetkezik. Most még megkaptam a Dragon Age Az Elorzott Trón című könyvet is... Ajjaj, mi lesz így velem...

Keith R. A. DeCandido, nem ismeretlen személy a videojátékok körében. Nem egy Starcraft és World of Warcraft könyv is az ő nevéhez fűződik, így az Electronic Arts nem véletlenül kereste fel őt, hogy írja meg a Command & Conquer 3. részének az írásos változatát.

1990-es évek közepén egy meteorit zuhant az Olaszországi Tiberis folyóba, ami egy új, rendkívül agresszívan terjeszkedő ásványt tartalmazott. Ez az anyag képes szinte bármit a saját maga anyagszerkezetére változtatni, így komoly ökológiai pusztítás veszélyforrása lett. Az emberiség hamar két részre szakadt: A Kane-t és a tiberiumot istenítőkre, akiknek a nevük a NOD Testvériség lett és céljuk, hogy elterjesszék a bolygón az új anyagot; és azokra, akik ellenzik ezt. Ezért alapították meg a GDI-t, aminek a feladata megakadályozni a tiberium terjedését - majd később a NOD terrorszervezet teljes megsemmisítése.

A könyv ott veszi fel a fonalat, ahol a Tiberium Wars játék is kezdődik 2047-ben (17 évnyi béke után) és a 3. Tiberium Háború végénél fejeződik be. Hűen követi a stratégiai játék történéseit, egyszer sem rugaszkodik el a már tizenöt éves sorozattól. A NOD vezetője, Kane egy támadást indít az emberiség egyik szimbóluma, a GDSS Philadelphia űrállomás ellen, amin jelenleg a GDI vezetősége tartózkodott. A GDI válaszlépésként megkezdi a 3. Tiberium Háborút.

A könyv központjában két fontosabb főszereplő áll és a körülötte lévők körül, akikkel kapcsolatba kerülnek. Az egyik a fiatal, frissen a seregbe csatlakozó Ricardo Vega (Javier Vega fia, aki a 2. Tiberium Háborúban háborús hős lett) illetve Annabella Wu, aki a W3N egyik televíziós riportere. A két főszereplő szemszöge központi, de ennek ellenére sokszor kitérőt tesz a szerző, így más emberek gondolatait és érzelmeit is megismerhetjük és azonosulhatunk velük. 

Sokszor, amolyan narrátorként ismerteti velünk a világot, amiről olvasunk: Elmeséli az egész háború alapjait, mi az a tiberium és honnan jött? Kik azok a NOD Testvériség és mi a szerepe az ENSZ utódjának a GDI-nak? Milyen veszélyforrásokat jelent a tiberium, hogyan élnek vele együtt az emberek és mi történik velük, ha kapcsolatba kerülnek velük.
A könyvben megismerhetjük, milyen érzés a tiberiummal szennyezett világban élni. Milyen az, amikor naponta több gyógyszert kell beszedni, mert a levegő szennyezett; milyen az, amikor nem léphetsz ki az utcára mert ionviharok és mérgezett esők nehezítik az életedet. A Kékzónákban élők csak a televíziókban találkozhatnak a tiberiummal, ők amolyan elszigetelt kolóniákként élnek a Föld azon kevés területein, amit még nem fertőzött meg a "Zöld halál", míg azok, akik a Sárga, tiberiummal-fertőzött vidékeken élnek nap mint nap háborúban állnak a világ mérgével szemben.

Nincsenek fák, nincsenek állatok és madarak, csak a zöld ásvány megállíthatatlan és az ebből következő pusztulása mindenütt. Ha valakit megfertőz, azt már nem lehet megmenteni. Szép lassan az egész testen elterjed majd lassú és fájdalmas halál vár arra, aki kapcsolatba kerül vele.

Nagyon tetszett a könyv, bár a végefelé közeledve úgy éreztem, az író idő hiányában volt, ezért egy kicsit sietnie kellett, de ez nem ment az összkép rovására, ügyesen fejezte be és zárta le a történetet. Látszódik, hogy rendesen utánanézett a dolgoknak, a fantáziája nem ugrotta át a már meglévő univerzum határait. Mindent hűen írt le és bizony rengeteg új információval szolgálhat azoknak is, akik a kezdetek óta figyelemmel kísérik a sorozat történéseit. Azok, akik nem ismerik a Tiberium világát, véleményem szerint bátran nekiugorhatnak, ha kicsit is érdekli őket egy egyedi történet, amely egy pusztuló világban élő emberek sorsát mutatja be. A könyvet Keith R. A. DeCandido úgy alkotta meg, hogy bárki megértse és átérezze az alapok nélkül is, így bárkinek bátran tudom ajánlani.

Címkék: kritika könyv videojáték bejegyzés bemutató command & conquer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr552166051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása