twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

www.mult-kor.hu: Kínzások

Abydos 2009.05.29. 11:07

Remélem nem lesz gond, ha bemásolom a www.mult-kor.hu cikkét, ami a legkegyetlenebb kínzásokról szól. Méghogy a videójátékok és a filmek miatt erőszakos a társadalom, biztos sokat CoD oztak akkor:

 

Lehetséges, hogy az emberi civilizációval egyszerre születtek meg a legbrutálisabb kínzási hagyományok is? Egy nemrég megjelent könyvben a történészek az ókori világ legextrémebb kínzásait vették számba: a listából a félbevágás mellett a hamuba fullasztás módszerét is megismerhetjük.

Évezredekkel a hágai egyezmény, és a hadifoglyok jogait védő nemzetközi szerződések előtt még egész más háborúkat vívtak. A kegyetlenség általános volt: a Julius Caesar vezette római csapatok például több mint egymillió embert öltek meg, míg Tiberius alatt a fiatal fiúk húgycsövét összevarták, majd addig itatták őket, amíg szervezetük fel nem adta a küzdelmet. Caligula kegyesebb volt: az uralkodó csak kettévágatta a lázadó szenátorokat. Ezek az eljárások egytől egyig borzasztóak, és felmerül a kérdés: lehetséges-e toplistát készíteni ezekből a kínzási metódusokból?

A nemrég megjelent "Extreme Formen von Gewalt in Bild und Text des Altertums” (Extrém erőszak az ókori képeken és szövegekben) című könyv szerzője, Martin Zimmerman, a Müncheni Egyetem ókor professzora erre a kérdésre próbált választ keresni. Szerinte az ókori Keleten az uralkodók minden korábbinál változatosabb és kegyetlenebb metódusokat dolgoztak ki ellenségeik és/vagy áldozataik megtörésére, amellyel egyben a lázadozó lakosság heves kedélyeit is letörhették. Ezekre szükség is volt, hiszen az állandó elnyomás, és etnikai tisztogatások ellen gyakoriak voltak a felkelések.

Az ókori Babilon uralkodói egész „engedékenyek” voltak, és penitenciaként "csak" a lábakat, ajkakat és orrokat vágták le, ezek mellett az áldozatok megvakítása, kiherélése vagy éppen azok szívének kitépése már már rutineljárás volt.

A könyv szerint a brutalitás igazi mestereinek az asszírokat tekinthetjük, akik igencsak részletesen tudósítottak ellenfeleik kegyetlen kivégzéséről. Ha ebből levonjuk a szövegek marketing- és propagandaértékét, még mindig egy igencsak riasztó képpel szembesülhetünk. A legkegyetlenebb vezetők nem csak ellenfeleit végeztették ki, hanem az utasításokat végrehajtani vonakodó kormányzóikat is. Az áldozatokat a legtöbbször egy oszlophoz kötözve nyúzták meg, majd egy karót ütöttek át azok végbelén, mindezt úgy, hogy ne okozzon azonnali halált; sokan napokig éltek a kínzások alatt.

Az ókori háborúkból nagyon sok hasonló kegyetlenkedés leírását ismerjük, amelyek oktatási célokat szolgáltak a győztesek birodalmaiban. Ez alól viszonylagos kivételt jelentett az ókori Görögország, ám a városállamok egymás közötti küzdelme is durva volt. Csak az Iliászban 318 véres párbajról olvashatunk, amelyek esetében anatómiai pontossággal tudósít a szerző: fogak repülnek, szemeket vájnak ki, néha agyvelő is fröccsen.

A kor emberei szintén brutálisak voltak: a korinthoszi Periander például agyonverte terhes feleségét, Phalarisz pedig egy hatalmas bronz bikában sütötte meg ellenségeit. Az ókori Rómában a keresztre feszítés helyett a legtöbbször vadállatokkal tépették szét a halálra ítélteket, amely egyben egyfajta szórakozást is jelentett.

A könyv szerint az egyik legtitokzatosabb halálnem a perzsákhoz fűződik: egész mostanáig nem értették, mit jelenthet a „dobjátok a hamuba” kifejezés. Bruno Jacobs bázeli történész azonban úgy véli, ez a frázis arra vonatkozott, hogy az áldozatot beállították egy hamuval félig töltött szobába, ahol ülőhely híján állnia kellett: ha beleesett a puha hamuba, tüdeje megtelt a porral, és szép lassan megfulladt. Egy másik érdekes módszer a dézsába ültetés volt: az áldozatot ennek során egy fából készített dézsába helyezték, ahonnan csak a feje lógott ki, amit tejjel és mézzel kentek be. Folyamatosan etették, és így szép lassan már a saját végtermékében úszott, és ellepték a rovarok. Egy esetben az áldozat túlélte: 17 nap után még mindig életben volt, így elengedték.

A könyv konklúziója kiábrándító: bármennyire is távolinak tűnnek ezek a gyötrési metódusok, a mai, államilag szentesített kínzási módszerek sokszor jóval szofisztikáltabbak és kegyetlenebbek, és remény sincs arra, hogy a helyzet valaha is megváltozna.
 

Címkék: érdekes én bejegyzés bemutató durva

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr421150568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása