twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

RTS-ek történelme - Archivum

Abydos 2010.07.18. 22:39

Ez egy régi leírásom amiben a fontosabb RTS játékokat próbáltam összegezni. Ez egy újságba készült volna, de sajnos sose jelenhetett meg a lap. Így viszont a kész cikkem szívesen megosztom veletek ^^ Karakterlimites volt, szóval hosszabban írtam volna ha lehetőségeim engedik. Eredetileg két részesnek készült, a következő részben már a jelenkori és egyéb alternatív RTS-ekről lett volna szó.

A valós idejű stratégiák történelme

A különböző stratégiai játékok mint a mankala, go és a sakk több évezredes múltra tekintenek vissza. Ám az utóbbi évtizedekben olyan új lehetőségek nyíltak meg a stratégiai játékok világában, amik teljesen felforgatták a róluk alkotott képet. Noha azt biztosan nem tudhatjuk, melyek voltak az első ilyen játékok, azt tudjuk, hogy mai értelemben vett RTS (real-time strategy - valós idejű stratégia) alapjait egy Las Vegas-i stúdió rakta le még 1992-ben. Ennek a játéknak a címe Dune 2 volt. A stílusteremtő alkotás Frank Herbert, Dune című regénye alapján készült és megteremtett egy új játékstílust. Itt a körök nélküli folyamatos csatáké volt már a főszerep, így az idő is fontos tényezővé vált. A mozgatható egységek, a bázisépítés, a nyersanyag gyűjtés és a technológiai fejlődés mind-mind itt jelentek meg először, a Dune 2 messze megelőzte a korát, ám mai szemmel nézve nem a legkényelmesebb irányításáról volt híres. Egyszerre csak egy egységet irányíthattunk, a kattintás és egységküldés kész rémálom. A 3 szemben álló fél (Atreides ház, Harkonnen and Ordos) ellenére lényegi különbség nem volt az felek között, inkább csak a történetben volt változás. De ennek ellenére azonnal meg is jelentek a klónjai, az első említésre méltó alkotás a Blizzard - Warcraft: Orcs & Humand című stratégiája, ami 1994-ben, 2 évre a Dune-re jelent meg. Érdemi fejlődés a könnyebb irányítás, többszemélyes játékmód, több forrásból származó nyersanyag és a szebb grafika, de még így is nagy hasonlóságot mutat a Westwood gyermekével. Ezt kiküszöbölendő ők más kezelőfelületet és építkezést választottak, a munkások húzták fel az épületet a Dune féle földből kinövő épületek ellenében. De 1995-ben egy új saga lépett a ringbe. A Command & Conquer a Westwood által kitalált univerzumban játszódik és minden szinten reformálta az RTS-ek amúgy sem idős világát.

A stratégiák hajnala

A később Tiberian Dawn-nak elkeresztelt epizód egyszerre több egység kijelölését tette elérhetővé, szebb látványvilággal és magával ragadó történetével. Élőszereplős átvezető videóinak és kiváló zenei anyagának hála hamar a játékosok kedvencévé vált, a többszemélyes játékmódja is hasonló sikereket ért el. A Westwood ezzel tökéletesítette az általa megalapozott stílust így feldobta a magas labdát a többieknek. Nem sokkal később a Blizzard válasza a Warcraft II: Tides of Darkness volt, ám az új irányításon és történeten kívül ők sem tudtak sok újdonságot bemutatni főleg az első Warcrafttal szemben.
A Westwood a Command & Conquer univerzumban többet látott, ezért az első rész alapjaira kihozta Red Alertet, amit eredetileg kiegészítőnek szánt, de külön játék lett belőle. Itt a víz is csatatérré változott új dimenziót nyitva a C&C világában. A siker garantált volt, több kiegészítője is megjelent és az eredeti C&C-vel együtt ő is kapott konzol átiratot. Ám ha úgy vesszük, ez a játék volt a Westwood utolsó nagy kifogásolhatatlan alkotása is.

A Westwood és a Blizzard elndította az RTS-ek háborúját. Így jöttek még hasonlóan minőségi alkotások (egyesek szerint még jobbak is), mint pl. a Dark Reign és a Total Annihilation, de a két nagy öreget nem sikerült letaszítaniuk a trónról. Egy új rivális is belépett a Microsoft Games Studios által kiadott Age of Empires képviseletében. Az Ensemble Studios által készített játék hamar népszerű lett. A későbbi részei ezt igazolják is.

Ebből az időből való a magyar fejlesztésű, Digital Reality által készített, rendkívül összetett és részletes Imperium Galactica is. A Reunionnal 94-ben már belekóstoltak az RTS-ek világába de az Imperium Galactica tette híresebbé a fejlesztőket. Ez az űrben játszódó stratégia sok tekintetben már valós idejű taktikai játéknak is nevezhető, bár a játék közbeni stratégia létfontosságú. A fantasztikus történeten túl az a tökéletesség amit a játék nyújtott a magyar történelem könyvekbe illő. Élőszereplős videók, földi és űrcsaták, fejleszthető és általunk felszerelhető űrhajókon túl egy igazi Sci-fi világba csöppenhettünk, a kor egyik legmodernebb játékában, ám a világsiker sajnos elmaradt. A 2. része 1999-ben jelent meg, de sok szemszögből egyszerűsödött a 2. részhez képest. Élőszereplős videók itt már elmaradtak, a látvány viszont szintén a kor követelményein túl mutatott, 3D stratégia volt a javából.

Az új uralkodó

A Blizzard viszont valami hatalmasat kezdett el főzni a boszorkány konyhájában, ami több mint egy évtized múltán is emberek millióit mozgatja meg. A Starcraft 1998 óta lényegében töretlen sikert könyvelhet el magának a mai napig élsportolók tucatjait köti le, egyes országokban nemzeti sportként kezelik és a televíziós közvetítések sem ritkák egy-egy meccs kapcsán. A titok kulcsa a 3 teljesen eltérő fajban, alacsony gépigényében és a Blizzardtól kapott támogatásokban rejlik. Bizony a Starcraft kultikus szintre emelte az RTS-t mint sportot. A korának egyik legszebb játéka kiegészítőt is kapott Brood War címmel még ugyanebben az évben. Ennek ellenére azért hiányosságai is akadnak, egyszerre kijelölhető egységek száma korlátozott, ellenfelek lerohanása a játék kezdeti szakaszában, ezáltal a kezdők számára élvezhetetlen lett, illetve a 640×480-as maximális felbontása.

Közeledünk az új évezredhez. A Starcraft lendületlenül a trónon csücsül. Így nehéz kiadni bármit is, amit akarva akaratlanul ne hozzá hasonlítanának. A Westwood több játékkal is próbálkozott. Az 98-as Dune 2000 a Dune 2 felújított változata nem hozta a kívánt sikereket, bár játékmenetében sokkal modernebb volt az eredetinél. Szintén élőszereplős videóbetéteket kapott, mint a C&C játékok. Nem is kellett sokat várni, 99-ben megérkezett a Tiberian Sun, a Tiberian Dawn folytatása. A játék vártakkal ellentétben semmi forradalmit nem tudott nyújtani. A grafika már a megjelenése pillanatában elavultnak számított, az első 3D-s RTS-ek ebben az időben már megjelentek (pl.: Populous: The Beginning). A Tiberian Sun ezzel szemben a 2.5Dimenzió, ál-3D mellett rakta le a voksát. A történeten és a zenén kívül szintén nem sokat hozott, ám a többszemélyes játékmódja megnövelte az élettartamát. Később Firestorm néven kiegészítőt is kapott, ezzel javítva az alapjáték hiányosságait [eddig a részig mára már az Electronic Arts az összes C&C részt ingyenessé tette]. 2000-ben érkezett a Red Alert 2 ami már pozitívabb fogadtatást kapott, majd 2001-ben a Yuri's Revenge is napvilágot látott. Még 2001-ben kijött az Emperor: Battle for Dune, ami kiváló 3D-s grafikai motort kapott, ami a mai Command & Conquer játékok alapjainak is tekinthetőek. Ez volt a Westwood utolsó RTS-e, ugyanis az Electronic Arts a C&C Renegade FPS sikertelensége miatt egybeolvasztotta az EA Los Angelessel Sok fejlesztőt elküldtek ők megalapították a Petroglyph stúdiót míg a többiek az Electronic Artsnál maradtak. 

A Blizzard legnagyobb riválisa tehát eltűnt, a 2002-ben megjelenő Warcraft III már új RPG elemeket is bevitt a Warcraft univerzumba, nem mellesleg ez a rész is E-sport játék lett és persze hatalmas siker. Újabb frissítési hullám éri el a stílust. Ám a magyarok RTS téren mindig is jónak számítottak, 2001 végén a Stormregion kiadta a S.W.I.N.E. című játékát ahol a nyulak és a disznók háborúznak egymással. A humor és a szép grafika miatt ez is egy sikeres magyar játéknak tekinthető. 2002-re a Digital Reality elvesztette az Imperium Galactica jogait. A Haegemonia című űrstratégiájuk hihetetlenül részletes és gyönyörű grafikájával megint megmutatta, hogy bizony mi a látványban tudunk alkotni. Szerencsére a játék is remek minőséget képviselt. Ami még érdekesség ezekből az időkből, hogy az Ensleble Studios megalkotta az első Star Wars RTS játékot, ami bukás is lett. Az ősrégi Age of Empire grafikája Star Wars stílusban sokaknak nem tetszett, egy jó időre meg is szűnt a Star Wars mint RTS létezni.

Rokonműfajok

1997-ben jelent meg a Myth amit a Bungie készített, az igazi alapot ők rakták le a valós idejű taktikai játékok piacán. Massive által fejlesztett Ground Control szintén hatalmas sikernek számított, ők szinte tökélyre emelték a játékélményt, ugyanis itt már szinte karnyújtásnyira lehettünk az egységeinktől. További fontos RTT (real-time tactic) játékok Relic elkészítette Dawn of War vagy a szintén Massive által fejlesztett Ground Control 2 illetve a World in Conflict. A dolog lényege, hogy elhagyták az építkezést és a nyersanyag szerzést (bár bizonyos szinten vagy módon sokszor ez is megmarad) és korlátozott számú egységeket tudunk csak legyártani és azokkal taktikázni. Itt nincs tömeggyártás, mindenki egy személyiség akiknek a tapasztalata nagyban javítja a harci hatékonyságát.
De vannak más, kevert stílusok is. Többek között érdemes megemlíteni a 2003-mas Savage játékot amit a S2 Games-nek köszönhetünk. Ez a mára ingyenes játék egy olyan kevert műfajt képvisel, ahol a parancsnokok a stratégák és a többi játékos az egység. Így a parancsnok átlátja az egész hadszínteret és úgy adhat utasítást a többi játékosnak.
Igazából a Westwood utolsó dobását, a Renegade-et is ide sorolhatnánk, a C&C univerzumban játszódó FPS játék stratégiai elemeket ötvöz a többszemélyes módjában.

RTS-ek márpedig lesznek

Így lassacskán végéhez érkeztünk a történelem órának. Sok hatalmas név jelent meg az idők folyamán, de természetesen nem tudok kitérni mindegyikre. Még órákat tudnék beszélni a Petroglyph által fejlesztett Star Wars Empire at Warról vagy az Univerese at Warról, a modernkori Command & Conquerekről, Cossacks, Settlers, Total War és egyéb fantasztikus sorozatokról. Amíg a PC létezik, addig valószínűleg lesznek RTS-ek is. A konzolon nehezen vetik meg a lábukat a nehézkes irányítás miatt, így várhatóan ez lesz az utolsó, igazán PC-s játékstílus a Facebook és egyéb böngészős játékok mellett. Egyszerűbb vagy bonyolultabb formában biztosan sokáig jelen lesznek, a táblajátékok sem tűntek el a süllyesztőben, valószínűleg ezek sem fognak.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr602159855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disznajházy uraság 2010.07.18. 23:37:51

a SWINE -nak még volt hangulata. Az volt életem első RTS -e. Emlékszem, több hónapig (vagy talán 2-3 évig is) játszottam vele. Még csak kis harmadikos koromban már azzal játszottam, és emlékszem, amikor végleg kijátszottam az egészet, csalás nélkül, az már 2007 lehetett. Ugyanis akkoriban kaptam karácsonyra egy ultraszuper gépet, mert a régi tönkrement, és ezért nem lehetett rajta 2 évig játszani SWINE -t, szüleim meg nem vettek új gépet :( Így a szupergépre elsőként a SWINE -t telepítettem, mint játékot, és akkor végre kijátszottam. Ejj, de csodás este is volt! Régi szép idők ... Sajnos azóta már nem szoktam elővenni, mert a multiba sok a köcsög, és csak egy taktika létezik, ami miatt ez a rész számomra unalmassá vált, mert gyakran még a pálya is ugyanaz. És sajnos a mai játékok többségének már nincs hangulata. A C&C sorozat hál' istennek kivétel. A Panzers sorozat (szintén a Stormregiontól) szintén jó volt. Amúgy majd elvileg reggelre kint lesz a fordításom a következő szörnyen lassú gyilkos videóhoz is, és ha majd kint lesz, akkor elküldöm ide :) Itt már jobban figyeltem a magyarításra
süti beállítások módosítása