twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

GameWorld Exklúzív-Az EA válasza a DRM-re, személyesen

Abydos 2008.09.16. 17:39

Íme egy szenzációhajhász bejelentkezés :)
A most következő emailezést at EA közösségekért felelős személyével leveleztem, engedélyével most kirakom idézve a DRM-es részt a szövegből. Így mind a kettő vélemény meghallgatásra kerül:)

Üdv!

Én megmondom neked őszintén, ezt az új DRM rendszert nagyon nagyon nagyon rossz ötletnek tartom. Most per pillanat úgy állok a dolgokkal, hogy ez lesz az első C&C amit nem veszek meg és pont a DRM rendszer miatt. Nem egyszer rontotta el már DRM rendszer a gépemet, nem tudtam DVD-t írni, nem tudtam megnyitni mappákat, éljenek az eredeti játékok... Eléggé megnehezítették már az életemet. A legutóbbi ilyen védelmi hiba a KW 1.1 es patche után érkezett, amikor is a jobb egérgomb benyomása után lefagyott a gépem. Az EA hivatalos patchet adott ki, amivel lényegében meg kellett crackelni a játékot, hogy újra működjön a gépem..
Én most csak a véleményemet mondom el neked, gondolom ebbe messze nincs beleszólásod, de ezekkel a SecuRomos védelmekkel minden ember szív, egy réteg kivétel, akik illegális módszerekel játszanak. Ők észre sem veszik ezt a tenyérbemászó védelmet, semmit nem éreznek az egészből, ugyanis a letöltött verziókból úgy kiveszeszik ezeket ahogy illik, a crackekkel meg megoldódik a problémájuk észre sem veszik, hogy védelme volt. Mi, akik egyszerűen csak játszanánk, megvesszük, és még a Reinstallt is számításba kell vennünk, mert pl a Ubisoftos játék virtuális meghajtót érzékelt, ezért szerinte másolt a lemezem, vegyem meg. Bocsánat, csak a dvd író progimnak kell...
Nem győzöm hangsúlyozni, ez nagyon rossz ötlet. Kapásból 5 embert tudok akik most elkezdtek gondolkozni azon, megvegyék e a Red Alert 3 mat, 12 000 Ft ért megéri-e nekik szívni a világ legerőszakosabb és legkevésbé célravezető védelmi programjával...
Az osztály fele Sporázik, mondanom sem kell, hogy csak egy eredeti van köztük. És gondolom tudod, a Spore is a legújabb SecuRom védelemmel készült, amihez online aktiváció szükséges. Szerinted kellett, hogy aktiválták? Dehogyis...
Az ami komolyan megnehezíti a emberek életét, az a Valve rendszere. Azt is feltörik, de sokkal stabilabb és jobban a célt szolgálja, mint pl az a rendszer amit az EA használ.
Az egyetlen egy hatásos védelem szerintem a Serial kódos védelem, és az is a jobbféle! Szóval az amikor csak egy szeriallal egy ember, és ha nem jó a serial nem enged onlira. Lényeg a lényeg, messze nem ez a leghatásosabb védelem a másolás ellen. Én pl csak az olcsó játékokat veszem (4000 FT) a drágább kategóriában csak a C&Cket engedtem meg magamnak, eddig. Most már lehet ezt sem fogom, ez az 5 alkalmas megoldás már nagyon rémisztő... 
 

Válasz:

A DRM védelemről:
Itt viszont egyáltalán nem értek veled egyet abban, hogy ezért változtatni kellene a vásárlási szokásaidon. A DRM védelemre szükség van azért, hogy ne 20 gépre telepítse fel egy játékos adott kulccsal a játékot. Nem hiszem, hogy bármilyen hatással lenne az átlag felhasználóra. Párhuzamot vonhatok a MS Windows XP rendszere közt, amit itt nem említettél. Pontosan 3x !! telepíthető, majd utána telefonon kell új kódot kérni,vagy SMS-ben, de a lényeg, hogy regisztrálni kell nekik, hogy egy kulcsot hányszor telepítettek. Így lehet kontrollálni némileg a kalózkodást, ami viszont mindnyájunk érdeke. Ha kevesebb a kalózkodás, több a szoftver értékesítés, globálisan jobban megéri fejleszteni, több pénzt kapnak a fejlesztők. Így a szoftverek minősége javul hosszú távon - ami elégedettebb vásárlókhoz vezet. 
A DRM rendszer működése : ha eléred a 3 telepítést, utána fel kell tárcsáznod az ügyfélszolgálatot és elmondani, miért telepítesz újra majd adnak egy másik kódot és mehet tovább. 6 telepítést egy normál játékos nem hiszem, hogy túlzottan hamar véghezvisz. HA mégis, akkor ott már komolyabb probléma van.

Globálisan gondolkodva logikus lépés a kalózkodás ellen, az ezt övező negatív feedback igazából pont ott veszti értelmét, hogy a mindenki által használt Windows ugyanezen az elven alapul. Jön a kérdés egyből, hogyha ott nem probléma, sőt továbbmegyek, fel sem merül ez az emberekben, akkor hány eredeti kulccsal futó termékről beszélünk a forgalomban? A szinapszis pedig ott található, hogy az alap rendszer ugyanez a betelefonálós dolgon alapul. Ott mégsem "lázong" senki, mióta törés van, ahogy itt sem hiszem, hogy bárkit komolyan érintene ez a korlát - sőt valljuk meg, a vásárlók ha 5% eléri ezt, lehet már akkor sokat mondok.

Minden eshetőségre felkészülve magát a terméktámogatást is át fogják szervezni kicsit automatikusabb működésre, hogy jobban és gyorsabban oldják meg a DRM adta problémákat.
 

Címkék: kritika bejegyzés electronic arts command & conquer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr58666491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása