twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Red Alert 3 - DRM védelem

Abydos 2008.09.09. 15:43

Mint ismeretes, a DRM egy rendkívűl erőszakos másolásvédelmi eszköz, ami nagyban megnehezíti a Jogtiszta(!) felhasználók életét. Hogy miért ezt mondom? Mert aki másolja és illegálisan használja azokat a játékokat, amik DRM el vannak ellátva, mindenféle nehézség nélkűl használni tudja a lemezeket, ugyanis azok akik ezzel foglalkoznak, hogy ezeket megtörik, a másolt verziókat már eleve DRM nélkül publikálják.

A DRM egy olyan alkalmazás, ami rendkívűl erőszakos minden játékossal. természetesen a kiadók azzal védekeznek, hogy erre szükség van az illegális terjesztések miatt, de vajon tényleg eléri a célját? A válasz valószínüleg NEM, vagy csak nagyon kis mértékben. A DRM az egyik legerőszakosabb védelem ezen a földön. A legutóbbi SecuRomos védelmi probléma a Command and Conquer világában a Kane's Wrathnál volt az 1.01-es patchet követően. Ugyanis a védelemmel ellátott Patch beépűlt a Windows rendszerfunkciói közé és finoman szólva tönkretette a Windowst. Sok embernél, az 1.01-es Patchet követően, a Windows minden jobb egér gombos kattinmtásra, amit mertünk egy ikonra mérni, összeomlott, hibaüzenetekkel jutalmazott minket. (akinél még fenn ál a probléma, elvileg ha újrapatcheli a játékot megoldódik, ha nem akkor innen töltse le http://files.filefront.com/cnc3ep1zip/;11117887;/fileinfo.html a javítást és lényegében Crackelje meg a játékot, persze ez hivatalos).

Ezeknek az alkalmazásonak köszönhetjük, hogy mi, akik jogtisztán használjuk a játékokat, minden egyes játék elött kénytelenek vagyunk beilleszteni a gépbe a lemezt! Míg akik csak letőltik a játékot, mindenféle lemez nélkül vígan játszhadozhatnak és még a méregdrága Diskjük sem karcolódik! Van olyan védelem is, amikor még a személyes adatokat is nyílvántartja (aranyos).
Továbbá ha van imigelő program a gépünkben (általában minden CD/DVD író program ilyet használ) akkor azokat jobb esetben csak letiltja a DVD írást, rosszabb esetben ugyancsak hazavágja a Windowst, de vannak olyan helyzetek, hogy egyszerűen csak ezek miatt nem indul el a játék, arra hivatkozva hogy tedd be az eredeti lemezt. Ilyenkor mit csináljon szegény ember, ha a 12 000 Ft ért megvett játékja azt írja magára hogy másolt. Szerintem Depressziós lesz.
Sőt, sok esetben kiírja, ezt a kódot már használják, vegyél egy újabb Serial számot!
Aki meg letőltötte, már azelött játszhat a játékkal mindenféle probléma nélkül, minthogy megjelenne a boltokban. Ilyen világot élünk. Kinek a dolgát is nehezítik meg akkor?

Mondhatni minden Gamer nagy örömére, ezennel bejelenthetem én is, a Red Alert 3 a legújabb, a Spore-ban már megbukott (igen, már a megjelenés elött másoltal játszottak az emberek azzal a játékkal, amihez elvileg kötelező az internetelérés) DRM technológiát fogja alkalmazni! Ez mit jelent? Azt, hogy akinek nincs internetelérése, meg se próbálja megvenni a játékot, ugyanis első regisztráció nélkül nem fog működni (Aham, csak annak aki letőlti), csak 5X telepítheted, utána a kódodat érvénytelenítik (ÉLJEN!) és hasonló nyalánkságok várják azokat, akik megveszik eredetiben a játékot. Én most kezdtem elgondolkodni azon, hogy ez lesz az a C&C, ami nekem így nem kell.

Chris Corry beszélt az esetről. Elmondta, hogy az EA mostantól minden játéknál ezt fogja alkalmazni, elmondta hátrányait, de mondott néhány előnyt is.
Többek között, az új DRM verzióhoz nem lesz szükség a lemezre! Ez mondjuk egy fontos lépés, végre nem kell bepakolászni a lemezt.

Mondjuk ennyi volt az előny (szerintem). De elmondta, ha 5 nél többszőr telepíted, az ügyfélszolgálatot felhívva, újraaktiválják a kulcsot, nem kell újjat venned.

De azt is mondta, hogy ha valaki emiatt a DRM miatt nem veszi meg a terméket, ő tiszteletben tartja ezt a döntést, és akármilyen úton szerzik meg a játékot (legális vagy illegális) ő nagyon büszke a játékra és reméli mindenki élvezni fogja amikor ezzel játszik!
 

Címkék: videojáték bemutató command & conquer

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr29655631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abydos · http://abysan.com/blog 2008.09.09. 22:48:24

Idézem a PCGuru egyik cikkjét:

Stardock: jogot a játékosoknak!

A Stardock csapatát eddig leginkább a Galactic Civilizations fejlesztőjeként, és a Sins of a Solar Empire kiadójaként ismertük. Az űrből most a földre szállnak, egy kőkeményen komoly témában.
A Stardock sajtóközleményt adott ki, melyben bejelentik a The Gamer's Bill of Rights (kb. Kiáltvány a játékosok jogairól) címet viselő dokumentumot. Ez egyféle normagyűjtemény, melyet elsősorban a PC-s játékosok védelmében ajánlanak elfogadásra és betartásra a független fejlesztők és a kiadók részére. A cég elnöke, Brad Wardell elmondta:
"Az ipar résztvevőjeként alapvető, közös normákat kell felállítanunk, melyek védik a PC-s játékosok érdekeit. A konzolpiac már bír hasonlóval, melyek a Nintendo, a Microsoft, vagy a Sony platformjain futó játékokban érvényesülnek. De a PC-n a kiadók olyan játékokat adhatnak ki, melyek épp, hogy be vannak fejezve, alig van hozzá támogatás, és tolakodó másolásvédelemmel bírnak."

Chris Taylor, a Gas Powered Games alapítója és vezérigazgatója így kommentálta a dolgot (a Stardock adja ki Taylorék új játékát, a Demigodot):
"Ez egy nagyszerű alap, melyre már régóta várt az ipar, és amellyel végre olyan élményt nyújthatunk vásárlóinknak, amelyre évek óta vágynak, és melyet tényleg megérdemelnek."

Wardell hozzátette:
"A PC-ipar eladása jelentősen csökken, mert a piacunk számottevő százalékát teszik ki azok a PC-k, melyek vagy megfelelőek, vagy nem a játékok futtatására. Miután nincs lehetősége visszavinni a címet a kiadónak és visszakérni az árát, sok potenciális vásárló egyszerűen nem veszi meg a címet, melyet amúgy megvásárolna, mivel fél, hogy az nem fog működni a PC-jén. Az átlagvásárló például nem is tudja, mit jelent a >>pixel shader 2.0 támogatás

Abydos · http://abysan.com/blog 2008.09.09. 22:49:09

Íme tehát a kiáltvány szövege:

A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy visszavihessék a játékokat, melyek nem működnek a számítógépükön, visszakapva azok teljes vételárát.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy megkövetelhessék: a játékokat teljesen befejezve kapják meg.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy egy játék kiadása után értelmes [normális tartalommal bíró] frissítéseket várhassanak el.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy megkövetelhessék: a letöltőmenedzserek és a frissítőprogramok ne induljanak el automatikusan, vagy ne kelljen ezeket betölteni ahhoz, hogy a játékkal játszani lehessen.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy egy játék minimum rendszerkövetelménye azt jelentse: a játék azon a számítógépen megfelelően fut.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy elvárják: a játék nem telepít rejtett meghajtókat, vagy más, potenciálisan ártalmas szoftvereket az ő tudtukon kívül.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy bármikor újra letölthessék a birtokukban lévő játék legfrissebb verzióit.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy a fejlesztők vagy kiadók ne kezeljék őket úgy, mint potenciális bűnözőket.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy egy egyszemélyes [single player] játék ne követelje meg az internethez csatlakozást minden alkalommal, amikor játszani akarnak.
A játékosoknak meg kell adni a jogot, hogy a játékok, melyeket a merevlemezre telepítettek, ne követeljék meg a CD/DVD jelenlétét a meghajtóban a játékhoz.

Azt hiszem, semmilyen további kommentár nem szükséges a fentiekhez...

Abydos · http://abysan.com/blog 2008.09.16. 16:24:54

Ha van valaki, aki nem ért velem egyet, nyugodtan leírhatja.
süti beállítások módosítása