twitter

twitterem közvetlen elérése

Friss topikok

Címkék

abydosnovella (6) ace combat (3) activision (7) agyrázkódás (6) agyrázkódás (3) anime (4) április 1 (3) atomenergia (1) atomerőmű (1) autó (1) az emberiség utan egy nappal (4) a jelen árnyai (1) battlefield (4) battlestar galactica (1) bejegyzés (571) bemutatkozás (3) bemutató (263) bio etanol (1) bkv (4) blog (210) böngésző (5) command & conquer (95) con (1) convention (1) crysis (3) csernobil (1) csillagkapu (6) cunami (1) devil may cry (2) diablo (1) dragon age (9) durva (42) electronic arts (8) én (389) energia (1) érdekes (81) étel (5) facebook (1) felhívás (4) figyelem (7) figyelmeztetés (8) film (37) final fantasy (4) fokusima (1) földrengés (1) forma 1 (15) fortix (1) fülpiszkálók (1) fúziós (1) galaxy s (3) games (1) garrys mod (2) google (1) gyűjtemény (2) half life (1) hang (1) hiba (3) hír (3) húsvét (1) ingyen (16) interjú (3) iphone (2) iskola (1) japán (1) játék (3) jutalom (1) karácsony (5) kép (15) kérdőív (6) kommentár (33) könyv (15) környezetvédelem (1) kritika (34) lego (2) littlebigplanet (7) lopás (9) mafia (1) mala khal (8) manga (4) mese (2) mobil (9) mod (2) mozi (2) napenergia (1) need for speed (7) nem vicces (2) nintendo (1) novella (7) nyalóka (1) opera (14) paintball (3) pálya (1) pc vs konzol (4) playstation (37) playstation 3 (10) pokemon (9) portal (1) psp (41) psp2 (1) rádió (1) radiokatív (1) rajz (32) recept (1) roland könyv (4) schmittesen (1) show (1) smarter hungary (8) sorozat (7) star (1) starcraft (2) star wars (38) steam (7) szélenergia (1) teszt (10) tesztelés (3) tipp (1) tudomány (5) tudósítás (1) tv (2) twitter (1) végigjátszás (4) vicces (137) videó (358) videojáték (362) vízenergia (1) wars (1) webizód (4) wii (1) windows (12) world of warcraft (3) x7 (1) xbox (5) xfire (1) zene (14) zéró emisszió (1) zombi (1) Címkefelhő

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

E-jövő blogom

Abydos 2009.08.12. 11:40

Készítettem egy új blogot, egy versenyre. Le kell írni, hogyan tudná megváltoztatni az informatika az életünket, új trükökkel, ötletekkel és véleményekkel. Az első bejelentkezés meg is történt. Ezt a blogot neveztem volna, de csak Buzz.hu-s blogok lehetnek. Így újat kellett kreálnom sajnos. e-jovo.buzz.hu

Ez a bejegyzés a Smarter Hungary versenyre készült:

Első lépések

Az első dolog ami a jövőbe vezet az a megalapozott jelen illetve a múlt felmérése.

Itt rá is térnék, az elavult, idejét múlt informatika oktatásra. Egyre több helyen látni azt, hogy az informatikai eszközök fejlődnek az általános iskolákban és gimnáziumokban. Ez dicséretes. De van ami úgy tűnik, sosem változik... és az a tananyag.

Nagyon szomorú az interneten olyan emberekkel találkozni, akik még a keresőt sem használják. Oldalról oldalra, linkről linkre vándorolnak, úgy jutnak el a fórumokra, (vagy ép csevegőprogramokon teszik fel ezeket a kérdéseket), és úgy kérdik meg tőlem, tőlünk, hogy honnan lehet letölteni ezt a programot, ezt a drivert, ezt a magyarítást, küldjek egy linket erre-arra vagy ép hol találok tv újságot és receptet. Ezek mind-mind olyan kérdések, amit az emberek könnyedén megtalálhatnának az interneten, ha nem lennének ilyen irtózatosan lusták vagy ép technikai analfabéták. A legszebb az egészben, hogy ez minden korosztálynál előkerül, kicsi vagy ép nagy nem számít.
Sajnos az informatikával párhuzamban a lustaság is megmarad, ami nem is lenne gond, mindig is voltak kevésbé aktív emberek, én is ilyen vagyok, az egyszerűbb megoldások híve vagyok, keresem is az egyszerűbb megoldásokat, de olyan emberek is jönnek, akik az önállóságukat vesztik el az informatika világában, így mindent képesek másra hagyni, minek keressem meg én a választ, ha valaki úgyis beírja nekem? Minek törjem én magam a fejem egy problémán, ha más úgyis töri helyettem és így tovább. Ennek már az a formája, amikor az ember még a Google keresőt is lusta használni, az már inkább bicskanyitogató, mintsem elfogadható. Ilyenkor jön az a közhely: a Google a barátod.

Persze vannak olyanok, akik szimpla tudatlanságból nem ismerik a Googléban, Yahooban (Bing?) vagy egyéb keresőkben rejlő lehetőségeket. Emiatt viszont az elavult oktatás a felelős! Persze, annak az embernek aki el akar igazodni az informatika világában, annak természetesen a Microsoft Wordre, Excelre, Power Pointra és Accesre van szüksége, véletlenül sem a hétköznapivá váló internet ismerete, és egyéb technikai kütyük használata a fontos. Nem, nekünk ez kell! Az érettségi is erre van kihegyezve, holott nem sok mindent tud megkeresni szerencsétlen az interneten, de azért táblázat-kezelni azt tud és be tudja kapcsolni az internetet! Hát naná... Az informatika a leggyorsabban fejlődő fogalom a földön. Talán az oktatásnak is lépést kéne tartania ezzel.

Nem tudunk böngészőt kezelni. Nincsen biztonsági tapasztalataink, nem tudunk vírust irtani, vírusirtót letölteni. Nem tudunk az alap szoftvereken átlátni, nem tudjuk az Internet Explorert frissíteni, még mindig az elavult XP böngészőjét használjuk. Nem tudjuk mi az a Voip, nem tudjuk mi az a WiFi, nem tudjuk mi az a felbontás, nem tudunk emailt írni, nem tudunk telepíteni, nem tudunk letölteni, azt hisszük, az a legjobb és legbiztonságosabb amit a Microsoft készít, de tudunk táblázatot kezelni, szöveget szerkeszteni és ostobaságokat kérdezni és mondani (!), amit egy kicsit más irányba terelődő oktatás teljes egészében kiküszöbölhetne...
Az érettségin is a honlapkészítés. Tényleg jó, hogy követelmény, de 10-ből 9 ember ha el is tudja készíteni a honlapot mert megtanulta, azt már maximum 1 személy tudja, ezt hogyan töltse fel az internetre, mit kezdjen vele, hogyan lesz "internete" a honlapnak. Innentől kezdve a többi 8-nál teljes egészében értelmét veszti a honlap, fölösleges volt időt pazarolni rá. Nem elég, hogy a FrontPage elavult verziójával tanult meg honlapot szerkeszteni, de még azzal sem tud szerencsétlen mit kezdeni. Senki nem tanítja meg neki, hogyan kell ingyenes tárhelyet keresni neki, esetleg domain címet venni, sőt, ezekről a fogalmakról sosem hallott. De azért követelmény...

Az emberekkel nem tanítják meg az alternatív, ingyenes dolgokat. Linux, ingyenes vírusirtók, böngészők, levelezőprogramok mind-mind olyan dolgok, amivel nem tud megismerkedni egy átlag ember, ennek következtében beszűkült tudattal járja a világot, sokszor a téves vallást gyakorolván és terjesztvén. Ez 2009-ben kb megbocsájthatatlan!

Én az első körben az informatika oktatást teljes egészében megreformálnám. Nincs ha és de! Ezt el kell törölni, új alapok kellenek. Gyakorlatokkal, internettel, szövegszerkesztő és táblázatkezelés nélkül, hasznos az életben használt fogalmakkal! Itt lenne az ideje átváltani, nem Office-t használni otthon, hanem Open Officet, nem Internet Explorer 6-ot használni, hanem 8-at, Operát, Firefoxot, Chrome-ot vagy egyéb böngészőt! Nem elavult MédiaPlayert hanem újabbat vagy a VLC-t, ha nem játékra használjuk a gépet, Linuxot! Ha elavulttá válik egy programunk, tudjuk frissíteni. Legyünk tisztában az interneten rejlő kockázatokkal, tudjuk kik nyúlhatják le a pénzünk és hogyan! Ne 3 éves XP-n vásároljunk bankkártyával, hanem frissen telepített (vagy CD-ről indított) Linuxxal. Ne a gépet hibáztassuk, ha Mi hibáztunk, ha a gép hibázik akkor ne magunkat. Ne a betük beírása és formálása legyen a legfontosabb, hanem a megértése. Tudjuk melyik gomb mire való, mit miért ne nyomjuk meg. Tudjuk mi az a C: meghajtó, mi a D:, hogyan kell DVD-t írni sőt mi a különbség a DVD vagy ép a CD között, mi az a HD, mit jelent az hogy okostelefon, WiFi.

Sokkal általánosabb dolgokra kéne koncentrálni az oktatással. Senki nem marad életben szövegszerkesztői tudással. Tudjon telefont használni, tudjon gépet használni, tudjon tudatosan, célszerűen internetezni, keresni, és amit fent leírtam, mind-mind fontos, sokkal fontosabb mint az amit ma tanítanak az iskolákban de természetesen ennél sokkal hosszabb a lista.. Ha már van informatika oktatást, akkor informatikát tanuljanak, ne szövegírást és prezentációt amit 50 éve is megtudtak csinálni, csak más eszközökkel. Ezek ELAVULTAK! Ha már van internet, igenis engedjük a diákoknak, az órából 10 percet had internetezzenek szabadon. Nem mindenkinek van otthon internetje és sok diák szeretné megnézni, mit tanult ma. Ha saját maga kipróbálhatja a dolgokat, az is sokat jelenteni, közben is rájön a használatára, sőt oktató jelenlétében kérdezhet is. Ne féltsük a gépeket a kisgyerekektől, a nagyokat meg ne úgy tanítsuk mint a kicsiket!
 

Címkék: blog kritika bemutató smarter hungary

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gameworld.blog.hu/api/trackback/id/tr821304802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása